
Bahan 4 keping ikan tenggiri
[boleh gunakan ikan selar atau merah]
[bersihkan..gaulkan dngan kunyit dan garam..goreng saperti biasa..]
1 cawan air asam jawa
[boleh gunakan cuka..3 s/b cuka + 1/2 cawan air]
1/2 s/k kunyit serbuk [sebagai warna masakan tu]
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak garam
Bahan
Mayang /hiris 3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yg dimayangkan.
2. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
3. Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
4. Hidangkan dengan nasi putih.

GULAI IKAN [SIAM]
Bahan-Bahan:
500 gm ikan tengiri/merah/tbala atau kembung3 cawan santan
[1 biji kelapa]
Sedikit terung pipit
sedikit buah belimbing buloh
5 helai daun limau purut
3 tangkai cili hijau (belah 2)
Garam secukup rasaminyak untuk menumis
Bahan Mesin
10 tangkai cili kering
10 biji cili api1 s/k lada hitam
5 batang serai dihiris
2 cm lengkuas
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm belacan
2 cm kunyit hidup
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan santan dan biarkan mendideh.
4. Masukkan ikan, terung dan daun limau purut. Biarkan mendideh
.5. Masukkan buah belimbing buloh dan cili hijau. Perlahan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.
6. Bila kuah telah pekat tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.

IKAN LEMAK CILI PADI
Bahan-bahannya
5 keping ikan tenggiri
1/2 biji nenas, dipotong kecil
1 liter santan pekat
1/2 cawan air
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
1 sudu makan gula
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
3 batang lada merah
10 batang cili padi thailand
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
1 cm halia
2 cm belacan
Cara-caranya
1. Nenas, serai dan daun kunyit dimasukkan kedalam periuk dan dimasak sebentar bersama rempah yang telah dikisar dan 1/2 cawan air.
2. Kemudian masukkan ikan dan bila ia telah masak masukkan santan dan garam, gula dan serbuk perasa jika suka. Setelah kuah mendidih matikan api dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment